Ervaring van Kayleigh van der Heyden als fysiotherapeut in Zwitserland

Hi! Mijn naam is Kayleigh, fysiotherapeut en ik heb in juli 2022 de spannende stap richting Zwitserland gemaakt. Graag neem ik jullie mee met het traject dat ik samen met FYGO heb doorlopen en leg ik de verschillen tussen Nederland & Zwitserland haarfijn uit.

De weg ernaartoe

Daar ging ik dan. Vol goede moed stapte ik – samen met mijn vader en moeder – 25 juli de auto in. Mijn ouders gingen de eerste week mee naar Zwitserland namelijk. Na een rit van 8 uur kwamen we aan in Zwitserland. Ik stapte mijn bolide uit en genoot van mijn 2 vrije dagen in deze nieuwe, bergachtige omgeving.

Maar natuurlijk is er een traject aan voorafgegaan. Eigenlijk heeft het mijn gehele leven gekriebeld om in het buitenland ervaring op te doen. Vroeger wilde ik super graag naar Australië, maar dit vond ik toch iets te spannend. Zo ver weg. Op het moment dat ik een berichtje kreeg vanuit FYGO trok het mijn interesse. Ik volgde het webinar over het werken in Zwitserland. Tijdens dit webinar gaf de gastspreker aan dat dat je de taal echt enorm snel leert als je in Zwitserland bent. En ja, de taal was voor mij eigenlijk de enige rede waarom ik het spannend zou vinden. Nu ik alweer een aantal maanden werkzaam ben in Zwitserland merk ik dat ik de taal steeds beter onder de knie krijg.

Ik ben werkzaam in een reguliere praktijk. Mijn spraak is goed, mede doordat ik Nederlander ben. Ze horen accent wel. Sommige woorden weet ik niet en dan zeg ik het in het Nederlands en dan lijkt het blijkbaar op Zwitserduits. En mijn werkgever is een Nederlander. Dit was een ‘eis’, aangezien ik nu bij moeilijkere vragen kan schakelen naar het Nederlands als dat nodig is.

Vooroordelen? Het tegendeel is waar

Er wordt vaak gezegd dat de Zwitsers gesloten zijn. Mijn ervaring is juist precies tegenovergesteld. De mensen zijn open en maken altijd een praatje. Misschien komt het doordat ik in een ‘kleiner’ plaatsje woon. In Nederland verbeteren we mensen vaak als ze de taal niet volledig machtig zijn. Dat is hier totaal niet het geval.

Qua behandeltechnieken is het ook hetzelfde. Het is vergelijkbaar met de huisartsen van vroeger, een beetje ouderwets. De Zwitsers willen ook leren van mij. De Nederlandse behandeltechnieken zijn namelijk erg breed en onze opleidingen zijn van hoog niveau.

Natuurlijk is het salaris aanzienlijk hoger, dat is echt bizar en mooi meegenomen. Je werkt er ook hard voor. Je werkt langere dagen, maar hebt ook een uurtje pauze. In Nederland krijg je meestal per uur betaald, maar heb je wel 2 patiënten nodig. In Zwitserland is dit niet het geval. Je krijgt gewoon per uur betaald, ookal behandel je geen patiënten.

Het salaris ligt dus hoger, maar ze zeggen dat alles dan ook veel duurder is. Ook dit is niet met alles het geval. Het leven hoeft namelijk helemaal niet zo duur te zijn. Het vlees is duur, maar sommige producten zijn zelfs goedkoper. Alcohol ligt ook redelijk gelijk, behalve in de kroeg. En… Elektriciteit en belasting ligt echt veeeeel lager.

Duits leren op de werkvloer

In 2021 had ik een cursus van 3 maanden gevolgd. Daarna heb ik de taal even links laten liggen, maar eigenlijk heb ik er totaal geen moeite mee gehad.

Bij onze praktijk kunnen de patiënten veelal geen Engels. Het gros van de patiënten is namelijk op leeftijd. Ik herinner het mezelf nog als de dag van gisteren. In de eerste week kwam er een vrouw de praktijk binnen en mijn Duitse taal was nog niet helemaal top. Op het moment dat ze merkte dat mijn Duits nog niet helemaal vlekkeloos verliep schakelden we over naar het Engels. Haar dochter bleek namelijk uit Canada te komen!

In eerste instantie heb ik een aantal jaar in Nederland gewerkt als fysiotherapeut. Momenteel ben ik 28 jaar oud. Het was van mij een bewuste keuze om niet direct na mijn studie naar Zwitserland te vertrekken. Wanneer ik op dit moment niet goed uit mijn woorden kom, kan ik met mijn expertise de behandeling toch zelfverzekerd uitvoeren.

Een verschil is het stopcontact. In Zwitserland zijn de stopcontacten niet geaard, dus je moet telkens een verloop hebben. Dit wist ik in eerste instantie niet. Gelukkig kon ik mijn telefoon wel gewoon opladen!

Het autorijden is ook wel echt een verschil. In Nederland ben ik gewend om toch wel door te rijden, maar in Zwitserland is dat ‘not done’. Neem als voorbeeld een rotonde. Ze wachten hier echt totdat alle auto’s voorbij zijn.

Het contact met FYGO

Zonder FYGO had ik de stap echt nooit gezet. Het is namelijk zoveel geregel en je weet echt niet waar je moet beginnen. Sommige collega’s zeggen ook: ‘Je bent via FYGO gegaan toch? Had ik dat ook maar gedaan.’ Ik heb nu alleen mijn papieren verzameld en FYGO regelde de rest.

Tijdens het webinar had ik ook de prijsvraag gewonnen en kwam FYGO bij mij thuis langs. Dit was erg prettig, vooral ook voor mijn moeder. Op deze manier kreeg ze ook een beeld bij degene die mij hielpen met het traject richting Zwitserland.

Het is zo’n groot verschil op een positieve manier. Dat had ik in het begin niet verwacht. En de omgeving… Wauw! Ik zou het zeker aanraden om via FYGO naar Zwitserland te gaan, echt serieus! Ze hielpen me echt met alles!

Schrijf je in voor een gratis webinar!

Wonen en werken in Zwitserland, wil je daar meer over weten?
Schrijf je gratis in en laat je bijpraten tijdens ons webinar. Via de chat, krijg je alle ruimte om vragen te stellen.

🎯 Ontwikkel jezelf met een buitenlands avontuur.
🎯 Ga aan de slag in een praktijk of instelling
🎯 Elke regio is mogelijk, de keuze is aan jou
🎯 Laat je deskundig begeleiden in NL🇳🇱 en CH🇨🇭
🎯 Start met een salaris €5.500 en €7.000 per maand
🎯 Genieten van een sprookjesachtige natuur
🎯 Ideaal voor buitensporters, bergsporters en wintersporters

Laat je professioneel begeleiden door FYGO voor ondersteuning bij het vinden van de betere banen, salarisonderhandelingen, omzetten van je diploma (Anerkennung) en de randzaken die komen kijken bij een succesvolle emigratie.

We bieden je zelfs een cursus Duits om je taalniveau op peil te krijgen.

Meer weten? Schrijf je dan in via: https://fys.io/b66