Ervaring van Niels Donkersloot als Fysiotherapeut in Zwitserland

Niels is 22 jaar als hij als fysiotherapeut afstudeert van de AVANS opleiding in Breda. Na het afstuderen gaat hij op zoek naar een grote uitdaging. Het liefst ver van de vertrouwde omgeving vandaan. Uiteindelijk is Niels met FYGO in contact gekomen om als fysiotherapeut een nieuw avontuur in Zwitserland te gaan beginnen.

Schnuppern in Zwitserland

“Nadat ik het proces met alle documenten aanleveren etc. had doorlopen mocht ik dan eindelijk gaan Schnuppern in Zwitserland. In deze week ga je bij een aantal mogelijk toekomstige werkgevers solliciteren”, volgens Niels.

Hij vervolgt: “Speciaal voor de reis en voor later in het jaar heb ik mijn eigen autootje gekocht (waar ik vrij trots op ben). In mijn zelfbenoemde Ferrari ben ik vervolgens naar Zwitserland gecrost om mijn Schnupper-avontuur te beginnen. Bij aankomst in Zwitserland ben ik eerst naar mijn tante gegaan. Zij woont hier al 22 jaar en bij haar mocht ik ook een week verblijven. Om mezelf wat tijd te geven ben ik hier in het weekend naartoe gegaan, zodat ik op mijn gemakje nog even kon genieten van Zwitserland.”

De afspraken

Op maandag begon ik de week met een bezoekje aan het kantoor van FYGO in Zug. Om een indruk te krijgen van het stadje en mezelf voor te bereiden ben ik op zondag al een kijkje gaan nemen. Je komt dan wel om te solliciteren maar ik heb er ook alles aan gedaan om het als een weekje vakantie te laten voelen. Eenmaal bij het kantoor werd ik vriendelijk ontvangen en heb ik samen met de Zwitserse collega’s van FYGO het plan voor de week doorgesproken. Hierbij kreeg ik een overzicht waar ik elke dag heen zou gaan en nog wat overige informatie. Daarnaast kreeg ik ook nog een aantal laatste tips over het solliciteren in het Duits. Deze tips waren erg handig en ik ben met een gerust hart weer naar huis gegaan om mezelf voor te bereiden.

Dinsdag was de eerste dag. Dit is de lastigste denk ik, want je weet nog niet wat je kunt verwachten en na de eerste afspraak weet je nog steeds niet zo goed wat je ervan moet vinden. Je hebt namelijk nog geen vergelijkingsmateriaal. Ik vond de eerste dag niet zo interessant maar ik ben in de middag wel Zürich gaan ontdekken. De daaropvolgende dagen heb ik eigenlijk hetzelfde ingedeeld. Eerst bij de afspraak langsgaan en daarna de dichtstbijzijnde bezienswaardigheden opzoeken om alle informatie en indrukken te verwerken, terwijl je ook nog iets leuks doet.

Bij elke sollicitatie heb ik een indruk van de werkplek en het team gekregen. Iedere praktijk doet dat op zijn eigen manier (denk aan gesprek, rondleiding etc.) Bij mij was he zo dat de tweede dag mij heel erg beviel. Ik dacht eigenlijk dat ik die werkplek zou gaan kiezen maar ben de dag erna toch nog naar een andere sollicitatie geweest om er zeker van te zijn dat ik niks over het hoofd zag. Dit is alleen maar goed geweest, want inmiddels heb ik met de derde afspraak een arbeidsovereenkomst getekend in Zwitserland!

Mijn ervaring

De Schnuppertagen hebben mij erg geholpen om een indruk te krijgen hoe het leven is in Zwitserland. Ik heb ervaren dat je gedurende deze week een hele goede indruk kunt krijgen in hoeverre je jezelf kunt redden in een vreemd land met een vreemde taal. Daarnaast is het leuk en leerzaam om te weten te komen wat voor verschillende werkwijzen/inzichten er binnen je vakgebied zijn in een ander land. Wat dat betreft kun je het beste samen met jouw contactpersoon zoveel mogelijk afspraken plannen en bij iedereen langsgaan gaan, zodat je een compleet beeld voor jezelf maakt waar jij jezelf ziet werken.

Schrijf je in voor een gratis webinar!

Wonen en werken in Zwitserland, wil je daar meer over weten?
Schrijf je gratis in en laat je bijpraten tijdens ons webinar. Via de chat, krijg je alle ruimte om vragen te stellen.

🎯 Ontwikkel jezelf met een buitenlands avontuur.
🎯 Ga aan de slag in een praktijk of instelling
🎯 Elke regio is mogelijk, de keuze is aan jou
🎯 Laat je deskundig begeleiden in NL🇳🇱 en CH🇨🇭
🎯 Start met een salaris €5.500 en €7.000 per maand
🎯 Genieten van een sprookjesachtige natuur
🎯 Ideaal voor buitensporters, bergsporters en wintersporters

Laat je professioneel begeleiden door FYGO voor ondersteuning bij het vinden van de betere banen, salarisonderhandelingen, omzetten van je diploma (Anerkennung) en de randzaken die komen kijken bij een succesvolle emigratie.

We bieden je zelfs een cursus Duits om je taalniveau op peil te krijgen.

Meer weten? Schrijf je dan in via: https://fys.io/b66