Ervaringsverhaal van Amanda Vernet in Zwitserland

Amanda is 26 jaar en is in 2017 naar Zwitserland gegaan om daar aan de slag te gaan als fysiotherapeute. Na een jaar werkzaam te zijn in Zwitserland deelt Amanda graag haar ervaring met ons.

‘Ik was net afgestudeerd en kon niet gelijk een baan vinden in Nederland, dus had ik besloten om verder te kijken dan in eigen land. Ik heb al eens eerder in het buitenland gewerkt, zo ben ik in 2012 naar Oostenrijk gegaan om daar als ski-instructrice aan de slag te gaan. Daarom ben ik gaan kijken of ik in Oostenrijk of Zwitserland ook kon werken als fysiotherapeute.

De laatste paar maanden van mijn stage was ik naar werk gaan zoeken. Op een gegeven moment zag ik iets leuks voorbij komen op fysiovacature.nl in Zwitserland. Ik ben toen via (toen der tijd) Eerstelijners in contact gekomen. Zij hebben geholpen door mij te begeleiden en verschillende sollicitatiegesprekken te regelen. Midden augustus had ik een sollicitatie waarbij ik uiteindelijk 1 september kon beginnen. Ik ben begeleid door Skype gesprekken, sollicitatiegesprekken, papierwerk en hadden zij mij een appartement beschikbaar gesteld in Zwitserland.

Als je altijd het verlangen hebt gehad, ga het avontuur aan en kijk wat er gebeurt. Je kan geen spijt krijgen omdat je het nooit gedaan hebt zelfs als het misschien tegen zou vallen.’

Werken in de bergen

De reden waarom ik graag in Oostenrijk of Zwitserland wilde gaan werken was vanwege de natuur. De bergen, ik zit nu in de buurt van een skigebied en ook is er een meer vlakbij waar ik kan windsurfen. Nu ik er woon ontdek ik steeds meer wat er allemaal te doen is. Ook is het makkelijk om mensen te leren kennen hier. Zo kan je makkelijk bij verenigingen aanmelden. Zelf heb ik wel gemerkt dat Zwitserse mensen soms wat gesloten kunnen zijn om echt bevriend mee te raken. Maar ze zijn wel heel aardig en vriendelijk.

Naast een leuke baan en omgeving om in te wonen is het ook belangrijk dat je de taal spreekt. In 2012 heb ik een cursus Duits gedaan, dat scheelde wel wat. Zwitserduits is wel heel anders, veel meer dialect. Ik heb het afgelopen jaar veel aan patiënten gevraagd of ze Hoogduits kunnen praten zodat ik hen ook kan verstaan. Daarnaast moet je sowieso een cursus Duits gedaan hebben voor je Anerkennung. Het is natuurlijk belangrijk om te kunnen communiceren met je patiënten waar ook af en toe termen bij komen kijken die belangrijk zijn als fysiotherapeut, zoals de benamingen van ledematen.

Kwaliteit, intervisie en administratie

Ook het werk hier vind ik erg leuk om te doen. Zo hebben we iedere week een soort interne training, we bespreken dan nieuwe technieken. En als er iemand is op cursus geweest dan kunnen we daar allemaal weer veel van leren. Omdat ik hier veel werk en veel uren heb gemaakt denk ik dat ik als beginnend fysiotherapeute al veel heb kunnen leren en zien.
Het grootste verschil met hier werken en in Nederland werken is dat ze hier minder administratief werk vragen vanuit de zorgverzekeraar. In Nederland bepalen zij veel wat je moet vastleggen. Hier leg ik wel vast wat ik doe, bijv metingen. En daar maak ik dan een verslag van, maar dat is meer voor de patiënt in plaats van voor de zorgverzekeraar.

Aanrader

Ik zou zeggen doe wat je leuk vindt! Als je denkt dat het te veel werk is, ga er voor! Ik was helemaal vrij om te gaan en staan waar ik heen wilde. Doe het gewoon. Kijk naar het land waar je heen wilt, zorg dat je een beetje de taal spreekt. Zorgt ook voor dat je makkelijker wordt opgenomen in de omgeving waar je woont en werkt. En ik zou vooral niet twijfelen. Als je altijd het verlangen hebt gehad, ga het avontuur aan en kijk wat er gebeurt. Je kan geen spijt krijgen omdat je het nooit gedaan hebt zelfs als het misschien tegen zou vallen.’

Video van Amanda

We zochten Amanda op in de zomer van 2018, interviewden haar en maakte deze video.

Schrijf je in voor een gratis webinar!

Wonen en werken in Zwitserland, wil je daar meer over weten?
Schrijf je gratis in en laat je bijpraten tijdens ons webinar. Via de chat, krijg je alle ruimte om vragen te stellen.

🎯 Ontwikkel jezelf met een buitenlands avontuur.
🎯 Ga aan de slag in een praktijk of instelling
🎯 Elke regio is mogelijk, de keuze is aan jou
🎯 Laat je deskundig begeleiden in NL🇳🇱 en CH🇨🇭
🎯 Start met een salaris €5.500 en €7.000 per maand
🎯 Genieten van een sprookjesachtige natuur
🎯 Ideaal voor buitensporters, bergsporters en wintersporters

Laat je professioneel begeleiden door FYGO voor ondersteuning bij het vinden van de betere banen, salarisonderhandelingen, omzetten van je diploma (Anerkennung) en de randzaken die komen kijken bij een succesvolle emigratie.

We bieden je zelfs een cursus Duits om je taalniveau op peil te krijgen.

Meer weten? Schrijf je dan in via: https://fys.io/b66